Polska kuchnia koszerna, zawierająca najrozmaitsze potrawy i pieczywa, konfitury i soki oraz szczegółowy przewodnik do urządzenia koszernego gospodarstwa - Rebeka Wolff
Opis
Autor: Rebeka Wolff
Tytuł: Polska kuchnia koszerna, zawierająca najrozmaitsze potrawy i pieczywa, konfitury i soki oraz szczegółowy przewodnik do urządzenia koszernego gospodarstwa
Oprawa: Miękka
Format: 14,50 x 20,50
Ilość stron: 175
ISBN 978-83-8064-134-1
EAN: 9788380641341
REPRINT. Rebeka Wolff - Polska kuchnia koszerna, żydowskie gospodarstwo domowe, potrawy, przetwory, przepisy kulinarne. W książce znajdziemy wiele cennych informacji i porad. Największy łasuch znajdzie tu coś dla swojego podniebienia.
Spis treści:
Rozdział I
O urządzeniu koszernego gospodarstwa.
O urządzeniach i przygotowaniach na sobotę i na święta.
O urządzeniach i przygotowaniach na święta wielkanocne (Pessach).
O koszerowaniu mięsa i drobiu.
Rozdział II
O obchodzeniu się z wszelkim mięsem, drobiem przed gotowaniem, smażeniem i pieczeniem.
O obchodzeniu się z wszelkimi jarzynami przed gotowaniem.
O obchodzeniu się z wszelkimi owocami, krupami i grzybami przed gotowaniem i smażeniem.
O obchodzeniu się z rybą przed gotowaniem, pieczeniem i smażeniem.
Rozdział III
O gotowaniu wszelkiego mięsiwa i drobiu, używanego do rosołów.
O przyrządzaniu rosołowego mięsa.
O pieczeniu, smażeniu i duszeniu mięsa.
Rozdział IV
O mięsnych zupach.
O sztucznych tłuszczem przyrządzonych zupach.
Sztuczne bez tłuszczu przyrządzane zupy.
Sztuczne zupy do mlecznych potraw.
Rozdział V
Przyrządzenie jarzyn z ziemnych owoców.
Jarzyny z owoców strączkowych.
Jarzyny z owoców.
Jarzyny z grzybów.
Jarzyny z krup.
Potrawy z mąki i jaj.
Kluski, jako jarzyna.
Rozdział VI
Melszpajzy i budynie (pudding).
Flamerje.
Rozdział VII
Potrawy z jaj.
Pieczywo na maśle.
Pasztety.
Torty.
Rozdział VIII
Różne strucle.
Rozmaite ciasta.
Rozdział IX
Gotowanie, marynowanie, duszenie i pieczenie ryb.
Rozdział X
Komputy.
Zimne i gorące sałaty.
Rozdział XI
Galarety.
Kremy.
Soki.
Rozdział XII
O smażeniu i marynowaniu owoców.
Rozdział XIII
Sosy.
Rozdział XIV
To i owo.
Rozdział XV
Przyrządzenie gęsi.
Rozdział XVI
Rozmaite żydowskie oryginalne potrawy.
Niektóre potrawy, używane na Wielkanoc (Pessach).
Rozdział XVII
Przyrządzanie rozmaitych napojów i octów.
Rozdział XVIII
Rada i pomoc w kłopocie.
Dodatek